Kinderboerderij op zorglandgoed ‘De Lathmer’

Wilp

Voor zorglandgoed ‘De Lathmer’ heeft KuiperCompagnons de nieuwe kinderboerderij ontworpen. Opdrachtgever is Zozijn, een zorginstelling die zich richt op mensen met een verstandelijke beperking. De kinderboerderij vervult op het landgoed een belangrijke functie voor de dagbesteding van cliënten en voor recreatie. Daarnaast wordt er vergaderd en les gegeven en is het een ontmoetingsplek.

Het boerderij-ensemble bestaat uit drie gebouwen: het hoofdgebouw, de kapschuur en een stal met de dierenverblijven. Deze zijn gesitueerd rond een gemeenschappelijke boerenerf.

- Het hoofdgebouw heeft de verschijningsvorm van een boerderij met een markante rieten kap. De belangrijkste functies zijn een leslokaal / kantine ruimte, een keuken met bijkeuken, een knuffelruimte, een kantoor en sanitaire ruimtes. Op de verdieping bebinden zich een werkruimte / gastenverblijf en een berging.
- De kapschuur bevat opslag voor hooi en stro, stallingsruimte voor voertuigen en fietsen, werkruimtes, kleedruimtes en een sanitaire ruimte.
- De stal bevat verblijven voor grote en kleine dieren aan weerszijden van een breed middenpad. In de beide langsgevels geeft een reeks van openslaande staldeuren (met onder- en bovendeuren) toegang tot de aanliggende dierenweides.

Het ontwerp is er op gericht om met middelen van nu een vertrouwd en archetypisch boerderijbeeld te realiseren, zoals de meeste mensen dat kennen. Behalve bewoners en gebruikers van het zorglandgoed trekt de boerderij inmiddels ook bezoekers uit de wijdere omgeving.


Gerelateerde projecten

DeFietsappel01_th.jpg
Fietsappel

Alphen aan den Rijn NL

0203webFRONT_th.jpg
Zeehospitium

Katwijk NL