verhagenmoliere1922_th.jpg
Feb. '16

Tuindorp Vreewijk 100 jaar

Dit jaar bestaat Tuindorp Vreewijk in Rotterdam 100 jaar. Op vrijdag 19 februari 2016 was de officiële start van het jubileumjaar.

Ook KuiperCompagnons bestaat dit jaar 100 jaar. Toeval? Nee, zeker niet. In 1916 richtten twee ambitieuze ingenieurs, ir P. Verhagen en ir. M.J. Granpré Molière, het eerste stedenbouwkundige bureau van Nederland op. Zij waren betrokken bij de opzet van Tuindorp Vreewijk. Nu 100 jaar later is dit bureau bekend onder de naam KuiperCompagnons.

Het ontwerp voor de uitbreiding van Vreewijk was de uitkomst van de zoektocht van de compagnons naar een uitbreidingsmodel dat voorzag in de bouw van grote aantallen woningen inééns, zonder dat het resultaat monotoon of geestdodend was. Hoewel het ontwerp vrijwel geheel bestond uit rechte straten in noord-zuid richting, werd het bejubeld om zijn variatie en levendigheid. Door de toepassing van vijf verschillende woningtypen, afwisseling in straatprofielen en boomsoorten had het bureau een recept ontwikkeld voor de ontwerpaanpak van grootschalige stadsuitbreidingen. Eén van de belangrijkste factoren voor het enorme succes van Vreewijk was gelegen in het grondbezit: alle grond was in eigendom van de N.V. Eerste Rotterdamsch Tuindorp. Vreewijk werd bekend als grootste tuinstad van Europa. Het recept van Vreewijk bood een herhaalbaar en financierbaar uitbreidingsmodel dat ook elders toegepast kon worden. Alleen al in Rotterdam ontwierp het bureau drie varianten op Vreewijk: de arbeiderswijken 68 Morgen en Laag-Zestienhoven (beide niet uitgevoerd) en het rijkentuindorp ‘s-Gravenhof in Kralingen (wel uitgevoerd). Tot na de Tweede Wereldoorlog bleef het bureau ontwerper en supervisor van tuindorp Vreewijk.

Een leuk filmpje over Vreewijk toen en nu.

Vreewijk is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Onze eigen Emil van Strien is geboren en getogen in Vreewijk. Hij neemt u graag mee op excursie en kan u behalve over de geschiedenis ook alles vertellen over de stedenbouw, architectuur en inrichting van dit unieke tuindorp.

epavanstrien@hotmail.com
06-12687748project:

Tuindorp Vreewijk