contourstraatbaksteen32_th.jpg
Artikel uit CONTOUR Straatbaksteen

Oct. '16

Shared space in Middelharnis

In het septembernummer van CONTOUR Straatbaksteen, een vakblad over ruimtelijke inrichting, staat deze maand Shared Spaces centraal.
Het KuiperCompagnons project in Middelharnis, Koningin Julianaweg, wordt hierin besproken. Dit was de eerste plek in de provincie Zuid-Holland met een shared space.

Shared spaces zijn grote open ruimten waar het verkeer zichzelf regelt. Het is de bedoeling dat weggebruikers veilig hun weg vinden zonder verkeersborden of -lichten. Bestrating speelt een belangrijke rol als sfeermaker én richtingwijzer.

Marjan van Capelle is landschapsontwerper bij KuiperCompagnons. Zij zegt in dit artikel dat het in eerste instantie niet de bedoeling was dat de Koningin Julianaweg een shared space zou worden. “De gemeente vroeg ons om het verkeerstechnisch aan te passen en landschappelijk in te passen. Maar deze plek heeft veel verschillende belangrijke functies, waarmee je wat ons betreft anders om moet gaan. Naast het gemeentehuis zijn hier woningen, meerdere scholen en kantoren. Wij zagen vooral kansen om de plek te benaderen als de ‘huiskamer’ van Middelharnis en om het plein in te richten als gedeelde ruimte. Dat was dan ook ons advies aan de gemeente.”

Bron: Tijdschrift CONTOUR Straatbaksteen